top of page

BINE ATI VENIT PE PAGINA PROIECTULUI ADER 1.2.2.!

Sistemul de perdele agroforestiere propus în acest proiect este reprezentat de combinatia dintre doua elemente: elementul forestier (plante lemnoase energetice si fructifere) si elementul agricol–plante erbacee (culturi de cereale, plante tehnice, proteaginoase, plante medicinale, legume, etc.).

sigla scda.jpg
LOGO_INMA-1.png
SIGLA SCDA TURDA.png
BENEFICII

Implementarea unui astfel de sistem agroforestier se poate bucura de următoarele beneficii: îmbunătăţirea microclimatului prin păstrarea umidității solului pe timp de vară; reducerea vitezei vântului şi a evapotranspiraţiei; scăderea temperaturii aerului pe timpul verii şi creşterea temperaturii aerului pe timpul iernii;  protejarea împotriva viscolirii zapezii şi menţinerea acesteia pe teren, asigurând-se astfel rezerva de apă a solului; combaterea naturală a dăunătorilor prin mecanisme biologice care încurajează populaţiile de prădători naturali, crescând astfel echilibrul entomocenotic; diminuarea procesului de eroziune a solului; scăderea poluării aerului; creșterea umidității aerului la suprafața solului şi nu în ultimul rând, obţinerea de energie regenerabilă începând cu anul al treilea (peleţi).

PLAN IMPLEMENTARE

Planul de implementare a sistemului agroforestier va ţine cont de amplasarea/orientarea, panta terenului, mărimea solelor agricole, lăţimea de lucru a utilajelor, agrotehnica şi asolamentul din solele respective. Aceste acțiuni, se referă la reîmpădurirea zonelor deficitare din sudul și sud-estul României (Călărași, Ialomița, Teleorman, Giurgiu, Olt, Dolj, Brăila), județe cu suprafețe împădurite sub 5%.

Aceste perdele agroforestiere, deși reduc suprafața agricolă cu 4-5%, producția obținută poate crește cu până la 40% într-un an secetos. Proiectul își propune implementarea unor tehnologii moderne de înființare și întreținere a perdelelor forestiere de protecție, până la stadiul de masiv (vârsta de 5 ani), când acestea trec în administrare silvică.

REZULTATE SCONTATE

-Realizarea perdelelor agroforestiere cu specii de pomi fructiferi (cu valoare de utilizare agroalimentară și bioenergetică): nuc negru, tei mirositor, cireș sălbatic/amar, aronia, corcoduș, diferite specii de arbuști fructiferi, salcie energetică, plop energetic.

-Proiectarea perdelelor agro-forestiere pentru fiecare solă, pentru îmbunătățirea microclimatului și scăderea eroziunii solului;

-Studiul influenţei perdelelor agroforestiere asupra diferitelor culturi agricole, în privinţa sănătăţii culturilor şi a nivelului productiv;

-Elaborarea unui ghid de bune practici privind înfiinţarea perdelelor agroforestiere;

-Infiinţarea de perdele agroforestiere cu specii energetice în amestec (ex. plop energetic şi Miscanthus giganteus), care pot fi recoltate mecanizat pentru obţinerea de peleţi.

MODUL DE APLICARE A REZULTATELOR

-Rezultatele cercetărilor vor fi diseminate în rândul fermierilor prin promovarea ghidului de bune practici privind înfiinţarea perdelelor agroforestiere;

-Participarea la conferinţe naţionale şi internaţionale;

-Rezultatele de faze și finale vor fi diseminate pe web-site-ul proiectului.

-Se va realiza un studiu privind impactul economic al perdelelor forestiere pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii din sudul și sud-estul României.

-Analiza diferitelor tipuri de peleţi obţinuţi din specii forestiere energetice, pentru alegerea celor mai eficiente amestecuri în crearea de perdele agroforestiere;

Ştiri noi

In data de 19.07.2023 a fost semnat contractul de finantare

Ziua plantării anuale

Alaturaţi-vă echipei de implementare a proiectului în ziua plantării anuale de perdele forestiere la SCDA Brăila!

Agrosmart Cluster

Asociatia Agrosmart Cluster este alaturi de noi in acest proiect de infiintare a perdelelor agroforestiere.

perdele-forestiere-PNRR-fonduri.jpeg

Cel mai recent proiect al nostru, ADER 1.2.2.,  implică înființarea de perdele agroforestiere în parteneriat cu INMA Bucuresti si SCDA Braila, dar si cu fermierii locali.

Prin acest proiect ne propunem să promovăm agricultura durabilă și să protejăm mediul înconjurător. Rămâneți pe fază pentru actualizări despre progresul nostru.

bottom of page