”Solul este o legătură esențială între problemele globale de mediu, precum schimbările climatice, gestionarea apei și pierderea biodiversității”
José Luis Rubio, președinte al
Societății Europene pentru Conservarea Solului
Cele mai răspândite soluri halomorfe sunt soloneţurile şi solonceacurile, formate pe pante, unde, de regulă, în componenţa rocilor parentale există conținut de săruri solubile în apă.
Proprietăţile şi componentele chimice ale acestor soluri sunt nefavorabile pentru culturile agricole și horticole, afectând procesele fiziologice din plante și putând duce de la carențe de substanțe nutritive și productivitate slabă, până la ofilire și pierderea în întregime a recoltelor.
Din aceste considerente, arealele soloneţurilor şi solonceacurilor, în cazul când sunt cultivate cu specii agricole și horticole, se evidenţiază deseori prin starea slab dezvoltată sau chiar lipsa plantelor [1].
Salinizarea solului este unul dintre principalii indicatori ai degradării terenurilor. Potrivit Institutului Internațional pentru Mediu și Dezvoltare și Institutului Mondial de Resurse, aproximativ 10% din suprafața continentelor este acoperită cu soluri saline [3]. Deșertificarea terenurilor este una dintre cele mai importante și semnificative proiecte de mediu în ceea ce privește consecințele sale. Conform definiției Convenției Națiunilor Unite (1994) pentru combaterea deșertificării, deșertificarea este „degradarea terenurilor în zone aride, semi-aride. și zone aride uscate ca urmare a diverșilor factori, inclusiv schimbările climatice și activitățile umane" [2]. Procesul de deșertificare este influențat atât natural, de condiţiile climatice, cât şi de factorii antropici. Salinizarea solului este unul dintre mulți factori care intensifică procesul de deșertificare.
Bibliografie:
1. Filipciuc V. Solonețurile și solurile secundar solonețizate ale Republicii Moldova : metode de ameliorare - Chișinău, 2017
2. Glazovsky N. F. UN Convention to Combat Desertification and Drought Izv. RAN. Ser. Geogr. – 1995. – No. 2. – S. 127-130
3. Singh RK. and Chatrath N. - Salinity Tolerance - Applic Phys Wheat Breeding II, 2015
https://www.nature.com/articles/s41467-021-26907-3