top of page

Agro-technical solutions for a sustainable future

 

Solutii agrotehnice pentru un viitor durabil

Editorial
 

        S.C.D.A. Braila a aniversat in 2014, 60 de ani de activitate in slujba cercetarii agricole romanesti.

       Putem spune ca S.C.D.A. Braila a acumulat o experienta importanta in domeniul cercetarilor aplicative si prin rezultatele obtinute, si-a adus o contributie importanta la dezvoltarea agriculturii din zona de influenta precum si la rezolvarea unor probleme la nivel national : proiectarea si exploatarea sistemelor de irigatii, ameliorarea si valorificarea solurilor saraturate, agrofitotehnia culturilor de camp si furajere, crearea de soiuri de orez, selectia conservativa a soiurilor si hibrizilor, producerea de samanta din verigi superioare.

         In momentul de fata, se pare ca cercetarea publica are de depasit greutati mai mari, intrucat trebuie sa se dezvolte prin fortele proprii si o va face, dar trebuie ca in sistemul actual de cercetare, unitatile c-d agricole sa fie recunoscute ca importanta si necesitate si certificate pentru a avea un statut cat mai stabil.

          Cercetarea publica agricola si-а reasezat activitatile intr-o oarecare masura, unitatile c-d au inceput sa se adapteze la conditiile economice existente si au fost depasite in mare masura situatiile dificile generate de constrangerile si restrictiile legislative si financiare in care aceste entitati au fost nevoite sa activeze.

          In contextul celor prezentate, noi cei care lucram la S.C.D.A. Braila consideram ca ne cunoastem locul in sistemul national si zonal de cercetare, constientizam situatia statiunii si in acest sens ne concentram si ne mobilizam pentru a ne mentine institutia in randul unitatilor c-d de succes incercand sa ne aducem contributia la rezolvarea cat mai multor probleme ale agriculturii noastre si incercand in acelasi trimp sa identificam solutiile si sursele de finantare care pot sa sustina si sa sprijine cercetarea publica, ca activitate pe care o desfasuram.

          Activand in judetul Braila recunoscut pentru realizarile din domeniul agricol, respectiv judetul cu cea mai mare suprafata din tara cultivata cu samanta, judetul cu cea mai mare suprafatа din tara amenajata la irigat si irigata efectiv, judetul cu cea mai mare suprafata amenajata si exploatata orizicol, judetul in care activeaza cea mai mare exploatatie agricola din Europa, aceste aspecte enumerate obliga si apreciem ca S.C.D.A. Braila prin activitatea si rezultatele obtinute а raspuns si raspunde din ce in ce mai bine cerintelor unei agriculturi performante si durabile. In acest sens se poate argumenta prin urmatoarele superlative:

           =S.C.D.A. Braila а fost prima unitate de cercetare din tara infiintata pentru studierea  culturilor irigate, contribuind cu date si informatii la proiectarea, executia si urmarirea in exploatare а lucrarilor de imbunatatiri funciare (indiguiri, desecari, drenaje, irigatii) privind incintele indiguite. De asemenea, S.C.D.A. Braila а contribuit cu date la proiectarea, executia si exploatarea marilor sisteme de irigatie realizate in zona si in tara, elaborand totodata tehnicile eficiente de irigare.

          =S.C.D.A. Braila este statiunea care а coordonat programul national de ameliorare si valorificare а solurilor saraturate, soluri care ocupa o suprafata de 65.000 ha la nivelul judetului Braila si peste 600.000 ha la nivelul tarii.

        =S.C.D.A. Braila este singura statiune din tara care deruleaza cercetari in domeniul culturii orezului, cultura extrem de importanta intrucat hraneste 66% din populatia globului si prezinta capacitate de adaptare la conditii de stres termic, si а pus la punct prima  amenajare orizicola de tip ameliorativ pentru soluri saraturate.

         =S.C.D.A. Braila este creatoarea soiurilor de orez Braila-1 si Polizesti-28, actualmente fiind mentinator al soiului de orez Polizesti-28 care este inscris in catalogul european al soiurilor si hibrizilor ce pot fi cultivati pe intreg teritoriul Europei.

       =S.C.D.A. Braila este unitatea c-d din domeniul agricol cu cele mai bune rezultate in ceea ce priveste identificarea noilor creatii cu adaptabilitate la conditiile pedoclimatice din zona Brailei si judetele invecinate. In ultimii 12 ani, S.C.D.A. Braila a zonat si a produs samanta pentru 6 soiuri de grau (Romulus, Alex, Dropia, Boema, Izvor, Glosa), 4 soiuri de orz  (Andrei, Precoce, Cardinal/Liliana, Dana), 1 soi de triticale (Stil), 2 soiuri de orez (Braila, Polizesti 28), 5 hibrizi de porumb (Fundulea 376, Fundulea 322, Olt, Rapsodia si Campion), 2 soiuri de soia (Precoce, Triumf), 1 hibrid de floarea-soarelui (Favorit), 1 soi fasole (Star).

        =S.C.D.A. Braila este unitatea c-d care produce actualmente cea mai mare cantitate de samanta cu valoare biologica ridicata din reteaua ASAS, avand  cea mai mare suprafata destinata pentru multiplicarea de seminte. In fiecare an se produc peste 3.500 t de samanta pentru diverse specii la cultura mare, astfel ca in ultimii 12 ani, S.C.D.A. Braila a produs pentru zona de influenta cantitatea de 40.760,37 tone de samanta, cu care s-a putut cultiva suprafata de 4.293.234 ha.

       =S.C.D.A. Braila este statiunea cu cea mai bogata oferta de samanta de calitate de soiuri de paioase autohtoni, seminte conditionate in statia proprie de prelucrare а semintelor, cu o capacitate anuala de 10.000 t.

    =S.C.D.A. Braila este unul dintre principalii furnizori de elemente tehnologice din domeniul agrotehnic, hidrotehnic si ameliorativ pentru conditiile pedoclimatice din Campia Baraganului de Nord.

       =S.C.D.A. Braila este singura statiune coordonatoare pentru doua proiecte sectoriale, in cadrul programului sectorial ADER 2020.

      =S.C.D.A. Braila este prima unitate c-d care а apelat la solutia de lucru in sistem public-privat pe baza de contracte de asociere in participatiune, masura prin care а reusit sa depaseasca problemele aparute in functionarea sa, a reusit sa intre in randul unitatilor de cercetare-dezvoltare viabile, functionale si solvabile din reteaua agricola nationala.

        =S.C.D.A. Braila а fost una din putinele unitati c-d care au reusit prin resurse proprii sa-si plateasca datoriile existente in diferite momente catre bugetul de stat, bugetele locale si catre furnizori (in anul 2008 s-a achitat catre bugetul consolidat al statului suma de 1.926.301 lei, in anul 2009 suma de 510.962 lei, iar in anul 2010 suma de 2.419.005 lei), ameliorandu-si an de an situatia functionala si financiare a unitati.

         =S.C.D.A. Braila este statiunea care а initiat si contribuit la elaborarea primului proiect si program de reinpadurire а judetului Braila, cu vegetatie forestiera de protectie а terenurilor agricole, а cailor de transport si localitatilor.

       Avand in spate aceste realizari este necesar ca statiunea Braila sa gandeasca in perspectiva, sa urmareasca atragerea de fonduri, sa se doteze tehnic si sa-si intinereasca personalul, sa indrazneasca si sa intre in competitie cu celelalte unitati c-d pentru as-i creste vizibilitatea si prestigiul.

         In ultimul timp, pe linia imbunatatirii vizibilitatii, S.C.D.A. Braila a derulat o activitate destul de buna prin faptul ca, pe langa celelalte actiuni specifice de diseminare a rezultatelor de cercetare, respectiv organizarea de campuri si loturi demonstrative, prezentarea de referate si comunicari stiintifice in cadrul diferitelor manifestari stiintifice pe care le-a organizat sau la care s-a participat, publicarea de articole stiintifice si a unor brosuri cu informatii din diferite domenii de activitate (schimbari climatice, agricultura in conditii de seceta, cultura orezului, producere de samanta s.a.), a editat, incepand din anul 2002 cu caracter de permanenta si o periodicitate de doi ani, "Lucrarile stiintifice ale S.C.D.A. Braila". Incepand din anul 2007 aceasta lucrare a fost editata prin Editura Universitara din Bucuresti.

      In acest context, pe linia publicisticii proprii, S.C.D.A. Braila doreste sa-si imunatateasca si sa-si perfectioneze activitatea  trecand de la editarea unei lucrari cu o periodicitate de doi ani la o revista cu o periodicitate de un an de zile, lucrare pe care si-o doreste la un nivel calitativ mai ridicat, cu un impact si de o anvergura mai mare si care sa fie recunoscuta in randul lucrarilor de profil. Totodata, prin aceasta noua abordare se are in vedere completarea informatiilor din domeniul activitatii de cercetare a statiunii cu date stiintifice de aceeasi natura obtinute in alte institutiii de cercetare din tara si strainatate.

        Speram ca aceasta intentie a S.C.D.A. Braila sa aiba succesul scontat, iar cercetatorii nostrii si rezultatele lor de cercetare sa fie mai bine cunoscute, pentru a se contribui intr-o masura cat mai mare la bunastarea tuturor.

 

Dr. ing. Bularda Marcel
Director al S.C.D.A. Braila
Noutati:
News:

Un nou volum publicat in 

Iulie 2014

New publication 

July 2014

Lucrarile prezentate la Simpozionul jubiliar "S.C.D.A. Braila, 1954 - 2014 - 60 de ani de activitate in slujba cercetarii  stiintifice agricole romanesti, cu tema: 

"PROBLEME ACTUALE SI DE PERSPECTIVA PRIVIND EXPLOATAREA AMELIORATIVA SI AGRICOLA A TERENURILOR DIN LUNCILE INDIGUITE" - Rezultate ale cercetarilor efectuate in cadrul Planului Sectorial ADER 2020, Proiectul 2.2.4

Prezentarea S.C.D.A. Braila

Iunie 2014

A.R.D.S. Braila Presentation

June 2014

- Volumul prezinta istoricul statiunii, precum si situatia actuala si perspectivele de dezvoltare in viitor.

Lucrarile Sesiunii Stiintifice din 16 Septembrie 2011

Martie 2013

 

The research papers of Scientific Sesion from 16th September 2011

March 2013

Lucrarile stiitifice ale S.C.D.A. Braila, despre producerea de samanta.

Iunie 2012

 

Research papers of A.R.D.S. Braila, about seed production.

June 2012

Despre revista About us

Incepand cu anul 2014, revista "Lucrarile stiitifice ale Statiunii de Cercetare - Dezvoltare Agricola Braila" apare anual, fiind editata la Editura Universitara Bucuresti.

ISSN 2285 - 6137;

DOI: 10.5682/22856137

Tehnologii & 
Protectia plantelor
Technologies & Plant protection
Logistica & Echipamente
Logistics & 
Equipment
bottom of page